İL :Diyarbakır
İLÇE :Bağlar
MAH-KÖY : Oğlaklı
ADA /PARSEL :-/304,131
NAZIM İMAR PLANI,
UYGULAMA İMAR PLANI TADİLATINA İLİŞKİN
TEKNİK AÇIKLAMA VE GEREKÇE RAPORU
Diyarbakır İli, Bağlar İlçesi, Oğlaklı köyü, 304 ve 131 nolu parsellere ilişkin uygulama imar planı ve nazım imar planı hazırlanmıştır.
ALANLARIN KONUMU
Plan değişikliğine konu olan Diyarbakır İli, Bağlar İlçesi, Oğlak köyü, 304 ve 131 nolu parseller içinde yer almaktadır. Şekil 1 de gösterilen alanda yer almaktadır.
Şekil 1. Planlama Alanının Konumu
NEDEN DİYARBAKIR’DA ÖZEL BİR ÜNİVERSİTE?
Türkiye, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, oldukça genç bir nüfusa sahiptir. Gençlerin oluşturduğu bir insan kaynağı, nitelik kazandırılabilirse, sahip olan ülke için, stratejik, ekonomik ve sosyal bakımdan en önemli güç kaynağını oluşturacaktır. Bunun önemi son dönemlerde daha iyi anlaşılmıştır. Gençlere nitelik kazandırmanın tek yolu ise, onların etkin bir eğitimden geçirilmesidir. Bu konuda devlete, topluma, sivil toplum kuruluşlarına, aileye ve bireye önemli roller düşmektedir.
Küreselleşen dünyada insan hareketliliği, kaçınılmaz ve aslında arzu edilen bir durumdur. Çünkü bir ayağı ülkesinde, diğer ayağı dünyanın her yerinde olabilen ve nitelikli insan gücüne sahip bir toplum ve devlet, hem kendi vatandaşlarına, hem diğer insanlara “Yararlılık Aktarımı”nda gerçek başarıyı yakalayabilir. Ancak, bunun temel şartı; amaca uygun, iyi eğitilmiş ve nitelikli bireylerin yetiştirilmesi ve toplumun bir “Bilgi ve Erdem Toplumu”na dönüştürülmesidir.
Ayrıca günümüzde, işsizliğin ya da bir başka deyişle mesleksizliğin, toplumlar için en ciddi ekonomik ve sosyal bir tehdit oluşturduğu apaçık bir gerçektir. Fakat, eğitilmiş insanlar, etkin ve katma değeri yüksek bir beşeri sermayeye de dönüştürülebilir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemiz genç nüfusunun en yoğun olan bölgesidir. Buna karşın, sunulan eğitim ve istihdam imkânlarının nitelik ve niceliği bakımından yeterli bir bölge olduğu söylenemez. Bölgedeki bu yetersizlik, özellikle yüksek öğrenim olanakları dikkate alındığında, daha da belirginleşmektedir. Ayrıca bu durum, bölgenin içinde bulunduğu sorunları ve Türkiye’nin enerjisini boş yere tüketen terör sorununu besleyen faktörlerin başında gelmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti‘nin, bölge kalkınması için gösterdiği çabaların desteklenmesi, bölgenin sivil toplum kuruluşları ve varlıklı insanları için bir boyun borcu niteliğindedir. Bu cümleden olarak İhtiyat Vakfı, Selahattin Eyyubi Üniversitesi’ni kurarak, yüksek öğrenim alanında önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmeyi planlamaktadır.
Selahattin Eyyubi Üniversitesi, Diyarbakır ve yakın çevresi için, Cumhuriyet Tarihinin yüksek öğrenim alanındaki ilk özel yatırımıdır. Bölge insanının etkili ve anlamlı bir çıkışı, örnek ve öncü bir aksiyonudur.
İlk 5 yılda 2000 civarında bir öğrenci kapasitesini hedefleyen Selahattin Eyyubi Üniversitesi, ikinci 5 yılda ise bu sayıyı ikiye katlamayı amaçlamaktadır. Başlangıçta; hukuk, sağlık, mimarlık-mühendislik, işletme, ilahiyat ve meslek yüksekokulu gibi fakülteleri kurmayı hedefleyen Selahattin Eyyubi Üniversitesi, hem Türkiye’nin hem de dünya ülkelerinin ihtiyaç duyduğu önemli iş kollarında nitelikli insan gücü yetiştirmeye talip olmuştur. Bunun yanı sıra, yapacağı bilimsel çalışmalar ile bölgenin sosyal ve ekonomik sorunları ile ilgilenecek ve toplumda bilimsel ve insani değerlerin yükselmesi konusunda öncülük edecektir. Öte yandan, Selahattin Eyyubi Üniversitesi, sadece bölge gençleri için değil, Türkiye ve yakın coğrafyanın gençleri içinde bir cazibe merkezi olabilmeyi amaçlamaktadır.
Böylelikle, uygun bir eğitim ortamında, birbirini tanıma, anlama ve bir arada yaşama kültürünün pekiştirilmesine hizmet edecek ve Diyarbakır’ın tarihte, hem ekonomik ve kültürel bir cazibe merkezi, hem de “bir erdem ve sevgi şehri” olarak eda ettiği fonksiyonunun canlanmasında ve dünyaca tekrar bu özelliğiyle tanınmasında öncü bir rol üstlenecektir.
PARSELLERİN MEVCUT İMAR DURUMU ve
1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI TADİLATI
Plan değişikliğine konu olan Diyarbakır İli, Bağlar İlçesi, oğlaklı köyü, 304 ve 131 nolu parseller içinde yer almaktadır.1/100 000 ölçekli meri çevre düzeni imar planında ilgili parseller tarım alanı içindedir. Ancak Diyarbakır büyükşehir belediyesince yapılan 1/25000 ölçekli nazım imar planı sınırları içinde değildir. Rapor ekinde mevcut planlar sunulmuştur. Aşağıda gösterilen harita 1 de ilgili parsellerin halihazır durumu gösterilmiştir. Halihazır durumda parseller içinde ve yakın çevresinde her hangi bir yapılaşma yoktur.
Harita 1 –304,131 nolu parsellere ait hâlihazır harita
Uygulama imar planı yapımının gerekçesi ilgili parsel üzerinde Üniversite Tesisleri alanı yapılabilmesidir. Planlama alanı 15 metrelik yol ile çevrilmiştir. Mevcutta yer alan 15 metrelik yola bağlanmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan plan ile ilgili parsel üniversite tesisleri alanı olarak planlamıştır. Bu alanın yapı emsal değeri 0.2 dir. Taban alanı katsayısı ve yapı yükseklik sınırlandırılması yapılmamıştır avan projede belirlenecektir. Bina köşe kotları ve kot alınacak nokta ve Çatı şekli serbest olup avan projede belirlenecek olup uygulama bu doğrultuda yapılacaktır, Planlama alanında bodrum katlar iskan edilebilir ve Yapı emsal değerine dahil değildir ve blok boyut ve şekli serbest olup, bitişik, ayrık, ikiz ve sıralı blok yapılabilir, Yapı yaklaşma sınırları plan üzerinde gösterilmiştir. Aşağıda Harita 2 de gösterilmiştir.
Harita 2 –304 ve 131 nolu parsellere ait 1/1000 ölçekli öneri plan